
Definitions in Bulletin 1508 (Pupil Appraisal Handbook):

§901. Gifted
A. Definition. Gifted children and youth are students who demonstrate abilities that give evidence of high

performance in academic and intellectual aptitude.
§903. Talented

A. Definition. Talented means possession of measurable abilities that give clear evidence of unique talent in
visual or performing arts or both.

Identification Process:

1. What is the first step in having a student referred for a gifted or talented evaluation?
A parent, teacher or the students themselves may refer a student for an initial screening instrument to be
completed by a faculty member. It is recommended that your request be put in writing and submitted to the
student’s teacher, administrator or counselor.

2. What if the school or school system refuses my request, or does not respond to my request?
If you do not receive any type of response from your written request, contact the school or school system by
phone.  The school or school system must put in writing  the reason the request was denied. If a response to
your request is not received within a reasonable time, then you have the option of filing an informal or formal
complaint as indicated in Bulletin 1706, Subpart 2.

§1151. Adoption of State Complaint Procedures and Early Resolution Program (pp.77-79)
C.  Informal Complaints. It is the policy of the LDE to encourage and support prompt and effective resolution of

any complaint described in §1151.A.1 in the least adversarial manner possible. The LDE shall effect such policy
to promote dispute prevention and the swift resolution of disputes by implementing an Early Resolution
Process.

3. What age must my child be to request a screening for either gifted or talented?
As indicated in Bulletin 1706, Subpart 2, any child between the ages of three and twenty-one may be referred for
a gifted screening. The child should be demonstrating thinking capabilities and academic skills beyond their
peers. Any child in kindergarten through grade 12 may be referring for talented screening. Samples of his/her
artistic or performance work may be requested as part of the screening process.
§1101. Free Appropriate Public Education
A.  The Louisiana State Board of Elementary and Secondary Education (the state board) shall be responsible for

the assurance of a free appropriate public education to all gifted and talented students ages three through
twenty-one years unless the student exits with a high school diploma; and shall exercise supervision and
control of public elementary and secondary education.

4. My child is not enrolled in the public school system. How can I request a screening for gifted or talented?
If your child is enrolled in a nonpublic school or a charter school, a parent or guardian may request a screening in
writing addressed to the Pupil Appraisal Office of the public school system in which the parent or guardian
resides.

5. Who determines the gifted screening process as stated in Bulletin 1508?
Each school system shall develop and implement procedures for screening students suspected of
being gifted. The screening criteria shall not exceed the criteria for eligibility.

6. Who determines the talented screening process as stated in Bulletin 1508?
Each school system shall develop and implement procedures for screening students suspected of being talented
in visual  arts, music and/or theatre. At a minimum, the state approved talented screening form must be used.
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7. Steps in the referral process:
a. Completed screening instruments and forms are submitted to the School Building Level Committee

(SBLC).
b. Parents are invited to attend an SBLC meeting to review the results and sign the initial referral

paperwork, if needed.
c. The paperwork is submitted to the Pupil Appraisal team supervisor for scheduling of the evaluation.
d. A member of the Pupil Appraisal team will contact the parent to explain next steps and secure signatures

on an informed consent form for a full evaluation.
e. Once parental signatures are secured, the evaluation is initiated.
f. The Pupil Appraisal Team has 90 business days from the date of the full evaluation signature to evaluate

the student and disseminate the report to the parent.

Evaluation Components:

Gifted:
● Intellectual and/or academic screening instruments
● Intellectual Ability Assessment
● Academic Achievement Assessments in reading and math

Talented: Students must pass all components of the assessments for the grade in which they are enrolled.

Visual Arts: Grades K-6 –Art Recognition Test, Narrative Drawing Test
Grades 7-12–Design Judgment Test, Drawing Test

Music: Grades K-6–Aural Perception Test, interview, audition
Grades 7-12–Interview, audition, sight reading

Theatre: Grades K-3–Interview, theatre skill exercises
Grades 4-6–Interview, theatre skill exercises, performance of monologue provided
Grades 7-12–Interview, theatre skill exercises, performance of monologue from approved list of books

1. If my child does not meet the classification requirements, may my child be re-tested?
Your child may be re-tested for gifted classification following the protocols of the evaluation instrument used, i.e.
9-12 months after the test was previously administered. It is recommended that re-testing for talented visual arts
be conducted at least 4-6 months after the initial testing unless health circumstances during an evaluation
negatively impacted the performance. Since there are two forms available (A & B) for talented theatre and
music, the evaluation may be re-administered  2-3 months after the initial evaluation, if evidence supports the
request.

2. What are the next steps, if I disagree with the evaluation report?
The parents of a student with a disability or an exceptionality have a right to obtain an independent educational
evaluation (IEE) of the student as described in Chapter 5 of Bulletin 1706.

Programming:

1. What type of services must be provided to identified gifted/talented students?
School systems may determine the types of programming offered to the students based on the needs of the
student as indicated in the evaluation and the resources available.

2. Is an IEP required to receive g/t services as required in Bulletin 1706, Subpart 2. Regulations for
Gifted/Talented Students?

§1320. Definition of Individualized Education Program
A. General. As used in these regulations, the term individualized education program or IEP, is a written
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statement for each student with an exceptionality that is developed, reviewed, and revised in a meeting
in accordance with §§1320 through 1325 and that shall include the following provisions.
1.  Each LEA is responsible for initiating and conducting meetings for the purpose of developing,

reviewing, and revising the IEP of gifted and talented students in accordance with all the
requirements in Bulletin 1530—Louisiana’s IEP Handbook for Students with Exceptionalities.

2.  An IEP that is consistent with FAPE shall be developed and implemented for eligible students.

3. What services are required by the state for gifted/talented students as stipulated in Bulletin 1706, Subpart 2.
Regulations for Gifted/Talented Students?
§1101. Free Appropriate Public Education

A. The Louisiana State Board of Elementary and Secondary Education (the state board) shall be responsible
for the assurance of a free appropriate public education to all gifted and talented students ages three
through twenty-one years unless the student exits with a high school diploma; and shall exercise
supervision and control of public elementary and secondary education.

§1105. Program Options
A. The department shall ensure that each LEA take steps to ensure that its gifted and talented students

residing in the area served by the LEA have available to them the variety of educational programs and
services available to all students in the area served by the agency.

● If a gifted or talented student transfers to a Louisiana educational agency that does not currently offer gifted or
talented services, then the education agency must provide a solution for the provision of services.

§1327.   Gifted/Talented Students Transferring from one LEA to another LEA within Louisiana
A. Students who have been receiving gifted and talented services in one LEA in Louisiana and who transfer

to another LEA within Louisiana shall be enrolled in the appropriate special education program in the
new LEA with the current IEP or the development of a review IEP within five school days of the transfer.

4. Can a student with a disability classification also have a gifted or talented exceptionality?
A student may have a disability classification as a primary exceptionality and have a gifted and/or talented
secondary classification.

5. Can a student with a 504 plan also have a gifted or talented exceptionality?
A gifted or talented student may also have a 504 plan, and the current 504 plan must be noted on the IEP and
included as an attachment to the document.

6. Who should I contact if I have concerns about the gifted/talented services in my school system?
It is recommended that you follow this chain of command in making such an inquiry:

a. Child’s teacher
b. School administrator
c. Gifted and Talented School System Coordinator
d. Special Education Director
e. Superintendent/CEO
f. State Education Consultant for Gifted/Talented Programming

7. Are gifted and talented services provided in a nonpublic school setting?

Most public school systems do not provide gifted and/or talented services in nonpublic schools, but several
traditional school systems have worked out agreements with the nonpublic schools to provide services through
an Individual Academic Plan (IAP). This is a decision of the school system to provide such services.

8. Are Charter Schools required to provide gifted and/or talented programming?
Charter Schools are required to provide programming only if this type of programming was included in their
charter application. Bulletin 126, Chapter 40, lists the items that charter schools are required to comply with.

Link to Bulletins referenced: https://bese.louisiana.gov/policy
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